Футбол
ФИФА Ранглиста Жени
ФИФА Ранглиста Жени Последна промяна: 15 дек 23
# Отбор Т
1
Испания Жени
Испания Жени
2066.05
2
САЩ Жени
САЩ Жени
2045.12
3
Франция Жени
Франция Жени
2021.69
4
Англия Жени
Англия Жени
2014.19
5
Швеция Жени
Швеция Жени
1998.09
6
Германия Жени
Германия Жени
1987.25
7
Нидерландия Жени
Нидерландия Жени
1986.84
8
Япония Жени
Япония Жени
1978.01
10
Канада Жени
Канада Жени
1948.58
11
Бразилия Жени
Бразилия Жени
1941.08
12
Австралия Жени
Австралия Жени
1879.84
13
Дания Жени
Дания Жени
1874.20
14
Италия Жени
Италия Жени
1860.67
15
Исландия Жени
Исландия Жени
1846.70
16
Норвегия Жени
Норвегия Жени
1839.67
17
Австрия Жени
Австрия Жени
1838.76
18
Белгия Жени
Белгия Жени
1818.53
19
Китай Жени
Китай Жени
1803.40
20
Република Корея Жени
Република Корея Жени
1800.07
21
Португалия Жени
Португалия Жени
1750.40
22
Швейцария Жени
Швейцария Жени
1746.85
23
Колумбия Жени
Колумбия Жени
1746.52
24
Ирландия Жени
Ирландия Жени
1736.76
25
Шотландия Жени
Шотландия Жени
1732.17
26
Русия Жени
Русия Жени
1717.17
27
Финландия Жени
Финландия Жени
1692.64
29
Полша Жени
Полша Жени
1674.07
31
Аржентина Жени
Аржентина Жени
1657.79
32
Уелс Жени
Уелс Жени
1653.68
33
Украйна Жени
Украйна Жени
1634.58
34
Нигерия Жени
Нигерия Жени
1627.12
35
Мексико Жени
Мексико Жени
1625.54
36
Сърбия Жени
Сърбия Жени
1622.57
37
Виетнам Жени
Виетнам Жени
1611.30
38
Филипини Жени
Филипини Жени
1571.64
39
Чили Жени
Чили Жени
1567.07
40
Ямайка Жени
Ямайка Жени
1550.09
41
Унгария Жени
Унгария Жени
1545.94
42
Китайско Тайпе Жени
Китайско Тайпе Жени
1545.10
43
Коста Рика Жени
Коста Рика Жени
1542.58
44
Словения Жени
Словения Жени
1540.01
45
Румъния Жени
Румъния Жени
1533.65
46
Северна Ирландия Жени
Северна Ирландия Жени
1527.58
47
Узбекистан
Узбекистан
1526.04
48
Тайланд Жени
Тайланд Жени
1518.37
49
Словакия Жени
Словакия Жени
1513.82
50
Парагвай Жени
Парагвай Жени
1505.20
51
Хаити Жени
Хаити Жени
1502.91
52
Южна Африка Жени
Южна Африка Жени
1497.54
53
Венецуела Жени
Венецуела Жени
1488.96
54
Мианмар Жени
Мианмар Жени
1481.44
55
Панама Жени
Панама Жени
1476.85
56
Папуа и Нова Гвинея Жени
Папуа и Нова Гвинея Жени
1473.99
57
Беларус Жени
Беларус Жени
1436.60
58
Хърватия Жени
Хърватия Жени
1430.96
60
Мароко Жени
Мароко Жени
1411.58
61
Гана Жени
Гана Жени
1410.42
62
Гърция Жени
Гърция Жени
1407.24
64
Босна и Херцеговина Жени
Босна и Херцеговина Жени
1401.48
65
Индия Жени
Индия Жени
1392.59
66
Еквадор Жени
Еквадор Жени
1383.21
67
Уругвай Жени
Уругвай Жени
1382.81
68
Камерун Жени
Камерун Жени
1380.42
69
Израел Жени
Израел Жени
1372.96
70
Замбия Жени
Замбия Жени
1372.30
72
Фиджи Жени
Фиджи Жени
1351.10
73
Албания Жени
Албания Жени
1336.66
74
Йордания Жени
Йордания Жени
1322.78
75
Перу Жени
Перу Жени
1312.48
76
Азербейджан Жени
Азербейджан Жени
1305.48
77
Tunisia Women
Tunisia Women
1302.52
78
Тринидад и Тобаго Жени
Тринидад и Тобаго Жени
1294.31
80
Гватемала Жени
Гватемала Жени
1290.99
81
Мали Жени
Мали Жени
1272.76
82
Екваториална Гвинея Жени
Екваториална Гвинея Жени
1272.15
83
Сенегал
Сенегал
1267.27
84
Алжир Жени
Алжир Жени
1264.25
85
Бахрейн Жени
Бахрейн Жени
1254.12
86
Малта Жени
Малта Жени
1251.63
87
Гуяна Жени
Гуяна Жени
1251.56
88
Черна Гора Жени
Черна Гора Жени
1238.20
89
Куба Жени
Куба Жени
1222.42
90
България Жени
България Жени
1219.58
91
Лаос Жени
Лаос Жени
1217.34
92
Египет Жени
Египет Жени
1217.29
93
Гуам Жени
Гуам Жени
1216.68
94
Tonga Women
Tonga Women
1215.15
95
Samoa Women
Samoa Women
1213.77
96
Малайзия Жени
Малайзия Жени
1213.21
97
Боливия Жени
Боливия Жени
1213.10
98
Естония Жени
Естония Жени
1210.53
99
Казахстан Жени
Казахстан Жени
1205.07
100
Косово Жени
Косово Жени
1204.71
101
Литва Жени
Литва Жени
1204.42
102
ДР Конго Жени
ДР Конго Жени
1200.48
103
Пуерто Рико Жени
Пуерто Рико Жени
1199.91
104
Ел Салвадор
Ел Салвадор
1196.87
105
Непал Жени
Непал Жени
1196.07
107
Доминиканска Република Жени
Доминиканска Република Жени
1190.79
108
Индонезия Жени
Индонезия Жени
1179.93
109
Solomon Islands Women
Solomon Islands Women
1173.71
110
Фарьорски Острови Жени
Фарьорски Острови Жени
1171.65
111
Конго Жени
Конго Жени
1161.03
112
Tahiti Women
Tahiti Women
1160.79
114
Обединени Арабски Емирства Жени
Обединени Арабски Емирства Жени
1158.26
115
Латвия Жени
Латвия Жени
1146.13
116
Камбоджа Жени
Камбоджа Жени
1144.56
117
Vanuatu Women
Vanuatu Women
1143.85
118
Люксембург Жени
Люксембург Жени
1143.19
119
Никарагуа Жени
Никарагуа Жени
1141.34
120
Кипър Жени
Кипър Жени
1138.38
121
Молдова Жени
Молдова Жени
1131.01
122
Togo Women
Togo Women
1130.06
123
Хондурас Жени
Хондурас Жени
1114.37
124
Грузия Жени
Грузия Жени
1113.62
125
Етиопия Жени
Етиопия Жени
1109.59
126
Намибия Жени
Намибия Жени
1108.07
127
Зимбабве Жени
Зимбабве Жени
1107.95
128
Монголия Жени
Монголия Жени
1103.77
132
Suriname Women
Suriname Women
1089.52
133
Буркина Фасо Жени
Буркина Фасо Жени
1085.78
134
Ливан Жени
Ливан Жени
1085.72
135
Северна Македония Жени
Северна Македония Жени
1085.24
136
Палестина Жени
Палестина Жени
1082.90
137
Singapore Women
Singapore Women
1080.39
138
St. Kitts & Nevis Women
St. Kitts & Nevis Women
1078.84
139
Turkmenistan Women
Turkmenistan Women
1075.41
140
Бангладеш Жени
Бангладеш Жени
1068.52
142
Republic of Guinea Women
Republic of Guinea Women
1057.39
143
Бермуда Жени
Бермуда Жени
1046.23
144
Габон Жени
Габон Жени
1045.97
146
Танзания
Танзания
1044.17
148
Армения Жени
Армения Жени
1026.34
149
Ангола Жени
Ангола Жени
1021.87
150
Uganda Women
Uganda Women
1007.21
151
Кения Жени
Кения Жени
1004.74
152
Benin Women
Benin Women
1003.88
153
Ботсвана Жени
Ботсвана Жени
1001.53
154
Таджикистан Жени
Таджикистан Жени
991.20
155
Saint Lucia Women
Saint Lucia Women
975.08
156
Малави Жени
Малави Жени
972.78
157
Sri Lanka Women
Sri Lanka Women
955.21
158
Пакистан Жени
Пакистан Жени
949.54
159
Timor Leste Women
Timor Leste Women
946.01
160
Syria Women
Syria Women
942.82
161
Барбадос Жени
Барбадос Жени
941.96
162
Малдиви Жени
Малдиви Жени
938.55
164
Dominica Women
Dominica Women
896.55
165
Liberia Women
Liberia Women
882.37
166
Нигер Жени
Нигер Жени
876.50
167
Rwanda Women
Rwanda Women
874.81
168
Гренада Жени
Гренада Жени
870.77
169
Belize Women
Belize Women
868.00
170
Seychelles Women
Seychelles Women
866.26
171
Мозамбик Жени
Мозамбик Жени
864.61
172
Бутан Жени
Бутан Жени
853.48
174
Лесото Жени
Лесото Жени
841.53
175
Saudi Arabia Women
Saudi Arabia Women
839.43
176
Гвинея-Бисау Жени
Гвинея-Бисау Жени
838.58
177
Бурунди Жени
Бурунди Жени
829.84
179
Антигуа и Барбуда Жени
Антигуа и Барбуда Жени
812.65
180
Cayman Islands Women
Cayman Islands Women
801.25
181
Свазиленд Жени
Свазиленд Жени
791.04
182
Андора Жени
Андора Жени
772.72
183
Американски Вирджински Острови Жени
Американски Вирджински Острови Жени
771.47
184
Аруба Жени
Аруба Жени
737.24
185
British Virgin Islands Women
British Virgin Islands Women
735.87
186
Коморски Острови Жени
Коморски Острови Жени
717.41
187
Anguilla Women
Anguilla Women
691.37
190
South Sudan Women
South Sudan Women
650.32
191
Turks and Caicos Islands Women
Turks and Caicos Islands Women
628.42
192
Мавриций Жени
Мавриций Жени
394.19

Актуална ФИФА Ранглиста по Футбол за Жени: Най-добрите Международни Отбори в Света

Световната ранглиста на ФИФА за жени (WWR), също както тази за мъже, е система за класиране и сравнение на националните отбори по футбол. Женският футбол набира популярност, което е видно от Световното през 2019. Тогава излъчваните в цял свят мачове събраха обща аудитория от 1,12 милиарда зрители, което е с 350 милиона повече от Световното през 2015.

В това ръководство ще разгледаме какво представлява ранглистата, как се оценяват отборите в нея и какво е приложението ѝ, както и други любопитни факти, които дори феновете на спорта може да не знаят.

История на Световната Ранглиста на FIFA за Жени (WWR)

Женският футбол не е нещо ново, като първият официален мач е изигран през 1895г. в Англия. Още през 70-те години на миналия век международните турнири по футбол за жени са изключително популярни, но първата Световна купа на ФИФА за жени е едва през 1991г. Домакин на шампионата е Китай, а купата печели отбора на Съединените щати.

10 години след въвеждането на ранглистата на ФИФА за мъже, стартира и Световната ранглиста на FIFA за жени. Така през 2003г. е въведена система, която използва обективни критерии за измерване на спортните резултатите на женските национални отбори по футбол. До тогава вече има изиграни над 3000 международни срещи, което е солидна основа за определяне силата на отборите. Друга цел, с която стартира ранглиста на FIFA е да се популяриира женския футбол и Световната купа на ФИФА за жени.

През 2022г. отборите на Камбоджа, Туркменистан, Тимор-Лесте и Гвинея-Бисау се присъединяват към класацията, с което броят на националните отбори, включени във ФИФА ранглиста достига 185. Деветото издание на Световната купа на ФИФА за жени ще се проведе през 2023г, като вместо досегашните 24 в него ще вземат участие 32 национални отбора.

Лидери в Ранглистата на FIFA за Жени

Първата класация на Световната ранглиста на FIFA за жени е публикувана на 16 юли 2003г. и през тези близо 20 години 2 отбора доминират ранглистата на ФИФА. До ден днешен единствените отбори, заемали първото място в класацията са тези на Германия и Съединените щати. Второто място е малко по- оспорвано, като до него успяват да достигнат, макар и за кратко, женските национали на Норвегия, Бразилия, Англия и Швеция. Последно това правят щведките, които в публикацията от 20 август 2021 се изкачват с две места и вече достигайки 2-рото място. Те успяват да се задържат на него почти цяла година, което е своеобразен рекорд. Изместени са от отбора на Германия едва при последното обновяване на класацията от 5 август 2022.

Съединените щати държат рекорда по най- продължителен престой на чело на класацията – близо 7 години, като са я оглавявали общо повече от 14 години. За разлика от Германия, които през годините са били и 3-ти в класирането, Съединените щати никога не са падали под 2-ра позиция. Германия имат 4.5 години начело на класацията, като голяма част от тях са в годините, непосредствено след създаването ѝ.

Как се изчислява класацията на FIFA за жени?

Начинът, по- който се изчислява силата на женските национални отбори не се различава особено от метода, използван при класиране на мъжките отбори. За да бъде класиран, даден отбор трябва да е изиграл поне 5 мача срещу официално класирани отбори и да не е бил неактивен в продължение на повече от 18 месеца. Точки се дават или отнемат след всяка среща, а основните критерии са: резултат, домакинство или гостуване, отбелязани голове, голова разлика, важност на срещата и разлика в силата на отборите. Всички тези критерии са фактор във формулата, по която се изчисляват точките.

R AFT = R BEF + K * (S ACT – S EXP)

Или: Рейтингът на отбора = Рейтинга преди срещата + Стойност на значимостта на срещата * (Резултата от срещата – Очаквания резултат)

През годините са внесени само две промени, като и двете са свързани с важността на срещата (К). Първата промяна увеличава коефициента К, добавяйки множител 15 към коефициента на важност на мача (М), което придава повече тежест на последния резултат и рейтингът на отборите се адаптира по- бързо към актуалните резултати. Втората промяна е в стойността на приятелските мачове. До 2005 Коефициентът на важност за всички приятелки срещи е бил 1, но бива променен на 2 ако и двата отбора са в топ 10.

Метод за точкуване - Ранглиста на ФИФА за Жени

Кога се публикува и обновява класирането?

Обикновено класациите се публикуват четири пъти годишно, през март, юни, септември и декември. Преди жребия за Световната купа на ФИФА за жени през 2023 г. ще има допълнително издание. Следващото издание на Световната ранглиста на ФИФА/Coca-Cola за жени ще бъде публикувано на 13 октомври 2022 г.

Класиране по Региони

Световната карта е разделена на 6 междуконтинентални управителни органа на ФИФА. Всяка от националните асоциации е член както на ФИФА, така и на съответната континентална конфедерация, за да бъде добавена в ранглиста на ФИФА.

 • Конфедерация на африканския футбол (CAF) – включва държавите от Африка
 • Азиатска футболна конфедерация (AFC)
 • Конфедерация на футболните асоциации на Северна, Централна Америка и Карибите (CONCACAF)
 • Южноамериканска футболна конфедерация (CONMEBOL)
 • Футболна конфедерация на Океания (OFC)
 • Съюз на европейските футболни асоциации (UEFA)

Основните функции на континенталните управителни органи на ФИФА са да организират състезания за националните клубове и отбори, както и да провеждат квалификационни турнири за Световната купа за жени. През 2022г. са изиграни пет големи континентални турнира, които послужиха като квалификационни събития за Световната купа за жени през 2023 г. Форматите им бяха разширени, в сравнение с тези от предходни години и всички счупиха рекорди по медийно отразяване и ангажираност на феновете.

Как световната ранглиста на ФИФА влияе на Световното първенство по футбол за жени?

Световната ранглиста на FIFA за жени не влияе върху крайния резултат на Световното първенство по футбол, но подредбата на отборите по сила влияе върху разпределението им в групите.

Във финалния жребии за FIFA 2023 участващите 32 отбора ще бъдат разпределени в четири урни въз основа на световната ранглиста на ФИФА за жени от 13 октомври 2022 г. Във всяка от осемте групи ще има по 4 отбора, по 1 от всяка урна.

Често задавани въпроси относно Световната ранглиста на FIFA за жени

Тук ще намерите отговори на най- често задаваните въпроси, свързани със Световната ранглиста на ФИФА за жени.

Какъв е смисълът на ранглистата на FIFA за жени?

В световната ранглиста на ФИФА за жени отборите се класират според стойност, която е мярка за действителната им сила. ФИФА ранглиста използват дори букмейкърите, когато определят шансовете за мач.

Същите ли са женските международни отбори, признати от FIFA, като мъжкия футбол?

FIFA вижда в женския футбол пазар с неоползотворен потенциал и инвестира в програми за неговото развитие, популяризирайки спорта. Списъкът с женски национални отбори нараства ежегодно, но не всяка от 211-те национални футболни асоциации, членки на ФИФА, разполагат с женски национален футболен отбор.

Кога FIFA актуализира своята ранглиста за жени?

ФИФА ранглиста се актуализира четири пъти годишно, като допълнителна актализация има непосредствено преди жребий за Световна купа. Обикновено този ъпдейт се случва сайта на фифа за месец март, юни, септември и декемрви.

Колко често се актуализират класациите на FIFA в Oddspedia?

Oddspedia публикува всяка FIFA ранглиста непосредствено след актуализирането ѝ на официалния сайт на ФИФА.

Къде е България в текущата световна класация на FIFA?

Към момента националният отбор по футбол на България за жени е на 92-ро място в ранглистата на ФИФА с 1229.79 точки. Това е с 4 места по- надолу от предходната публикация и 19 от 2020г., когато Българският национален отбор по футбол е на 73-то място. Най- високото място в класацията отборът ни е имал през 2008г., когато заема 42-ра позиция.

Как ФИФА класира женските национални отбори?

Според представянето им, взимайки под внимание различни фактори и критерии. Особена тежест се отдава на най- скорошното представяне.

Къде мога да намеря текущата световна ранглиста на FIFA?

На официалния сайт на FIFA, както и на страницата на Oddspedia.

Кой е женският футболен отбор номер 1 в света?

Отборът на Съединените щати. Държат рекорд за най- продължителен престой на първото място, 7 години, като общо са оглавявали класацията над 14 години. Съединените щати печелят 4 пъти Световното първенство по футбол за жени.

Класираният под номер 1 женски отбор обикновено печели ли Световното първенство по футбол?

Да. Отборите на Съединените щати и Германия доминират класацията на ФИФА и имат общо 6 от 8 спечелени Световни купи. Съединените щати печелят последните 2 Световни първенства, през 2015 и 2019г., и са фафорит на букмейкърите да вдигнат купата и през 2023г.

Кой е най-ниско класираният женски отбор на FIFA?

Отборът на Република Мавриций. Островната държава е на последно място и никога не е влизала в топ 100 в класацията на ФИФА.

Мъжките и женските национални отбори имат ли еднакво класиране в ранглистата на FIFA?

Не. Мъжките и женските национални отбори участват в различни класации. Например, в класирането при мъжете отборът на Бразилия е на 1-во място, а този на Съединените щати е на 14-то.

В класирането при жените отборът на Бразилия е на 9-то място, а този на Съединените щати убедително заема 1-вото място в световната класацията на ФИФА за жени.

  )  (    (    (   (      (    (
 ( /(  )\ )  )\ )  )\ )  )\ )     )\ )  )\ )   (
 )\()) (()/(  (()/(  (()/( (()/(  (  (()/(  (()/(   )\
((_)\  /(_))  /(_))  /(_)) /(_)) )\  /(_))  /(_)) ((((_)(
 ((_) (_))_  (_))_  (_))  (_))  ((_) (_))_  (_))  )\ _ )\
 / _ \  |  \  |  \ / __| | _ \ | __| |  \ |_ _|  (_)_\(_)
| (_) | | |) | | |) | \__ \ | _/ | _|  | |) | | |   / _ \
 \___/  |___/  |___/ |___/ |_|  |___| |___/ |___|  /_/ \_\